top of page

Op welke kinderen met welke meervoudige intelligentie heeft de osmo effect?

Door een aantal kinderen het spel 'Tangram' te laten spelen heb ik gekeken naar het effect van de osmo op de kinderen. 

Kind 1 - meervoudige intelligentie: verbaal-linguïstisch (taal)

Dit jongetje is goed in taal. Hij heeft een erg rijke woordenschat en kan goed communiceren met andere kinderen. Dit kind vond het spel over het algemeen leuk om te spelen. Hij is gek op Ipads en het digibord, dus hij  kon er tijden mee blijven doorgaan. Dit rekenspelletje was voor hem te moeilijk, maar hij bleef wel doorzetten. 

Leuk: Het uitkiezen van een dier om na te maken. Hij ging eerst naar alle dieren kijken en benoemde wat hij zag. 

Moeilijk: Hij vond het lastig om te kijken hoe de stukjes ten opzichte van elkaar moesten liggen. Het lukte wel om het juiste kleur stukje in de goede richting te leggen, maar de nauwkeurigheid ontbrak. 

 

Kind 2 - meervoudige intelligentie: logisch - mathematisch (getal)

Dit jongetje is goed met cijfers en is het liefst de hele dag aan het bouwen. Hij is erg serieus en kiest nooit voor het digibord of de Ipads. Toch was hij erg enthousiast over dit spel. Hij begon met het eerste niveau. Deze had hij heel snel klaar. Hij kon zichzelf uitdagen door het iets moeilijker te maken. Ondanks dat hij niet veel interesse in ICT heeft, vond hij dit erg leuk om te doen.

Leuk: Werken met concreet materiaal!

Moeilijk: Voor kinderen die deze intelligentie als voorkeur hebben werkt dit spel heel makkelijk. Hij is kritisch en goed in redeneren, daardoor kon hij dit spel erg goed. 

Kind 3 - meervoudige intelligentie: interpersoonlijk (mensen)

Dit meisje is erg gevoelig en veel bezig met de gevoelens van andere kinderen, Ze wil graag dat andere kinderen zich goed voelen in de klas en houdt absoluut niet van ruzies. Ze werkt graag samen met andere kinderen uit de klas. Zelf is ze erg onzeker. Ze heeft veel bevestiging nodig van de leerkracht en werkt graag met een voorbeeld.

Het spel op de Ipad vond ze leuk. Op de Ipad kun je zien welke stukken je goed neergelegd hebt en dit geeft haar bevestiging. Het precies namaken van een figuur vindt ze ook fijn. 

Leuk: Het bevestiging krijgen wanneer iets goed ging + een voorbeeld die ze na kan maken. 

Moeilijk: Het kijken naar de Ipad en concrete materialen op tafel neer leggen. Ik kon zo nu en dan zien dat ze het moeilijk vond om de stukjes neer te leggen en te kijken op de Ipad of het lukte.  

Kind 4 - meervoudige intelligentie: visueel-ruimtelijk (beeld)

Dit kind heeft een taalachterstand en kan zich moeilijk uiten hierdoor. Ze houdt wel van spelletjes en kan zich prima redden met spelletjes op de Ipad. Ze leert vooral door veel te proberen en ze begrijpt veel aan de hand van plaatjes, doordat ze de taal niet goed begrijpt. Ik heb uitgelegd dat ze het plaatje na moest maken. Hierna ging ze aan de slag. Ze vond het moeilijk om te kijken waar een stukje geplaatst moest worden, maar snapt het principe wel. 

Leuk: Ze vindt alle spelletjes leuk. Het taakbesef is er nog niet echt, dus het werken met de Ipad is over het algemeen leuk. Dit spel stimuleert het leren door te doen en dat past erg bij haar. 

Moeilijk: De goede stukjes zoeken en ze nauwkeurig neer leggen. Het eerste niveau was te hooggegrepen. Wanneer ze eerst één of twee stukjes neer moest leggen was dit wellicht makkelijker geweest. 

bottom of page